Články

Můj rok 2023

Další rok za námi. Letos na Silvestra naše děti usnuly 15 minut před půlnocí, takže jsme sotva měli čas si s manželem nalít šampaňské a rychle přiťuknout, obvolat naše blízké a popřát si do nového roku, uklidit spoušť po celém dni, kdy doma intenzívně hospodaří naše dvě křepelky, uklidit v kuchyni a vyčerpaně padnout do postele, aby nás v 6:30 ráno zase vzbudily.

Podobně jako průběh silvestrovského dne by se dal charakterizovat celý rok 2023 – intenzívní, rychlý, dynamický, chaotický, rodinný i pracovní, úspěšný, ale také unavený, nedospalý, občas vyčerpaný a docela dost nemocný.

Někdy si říkám, že bych si mohla zvolit trochu jednodušší cestu a nepouštět se pořád do všeho tak po hlavě, ale mně se velmi obtížně kočíruje ta vášeň, která ve mě vždycky zaplane, když přijde nový nápad, nový projekt, nová příležitost a já dopředu vím, že to bude výzva, že to bude náročné a určitě kvůli tomu zase nebudu spát a víc odpočívat…:-D

Tohle je moje ohlédnutí za rokem 2023, za tím vším, co je vidět navenek, ale i za tím, co se děje na pozadí všeho mého podnikání, klavírních i rodinných aktivit. 

Pokračovat ve čtení

Fiktivní rozhovor: Wolfgang Amadeus Mozart očima Nannerl

Na fiktivní rozhovor jsem chtěla původně pozvat samotného mistra Mozarta, ale při procházení muzea v St. Gilgenu u rakouského jezera Wolfgangsee na mě dýchla atmosféra ženské části Mozartovy domácnosti. Muzeum se totiž nachází v rodném domě Mozartovy maminky a prožila tam část života i jeho sestra.

Příběh Mozartovy sestry Nannerl, mimořádně talentované hudebnice a vynikající klavíristky, mě velmi zaujal. A proto si o Mozartovi budeme povídat jejíma očima a zapředeme se ve fiktivním rozhovoru do jejích vzpomínek. 

Pokračovat ve čtení

9 nejkrásnějších klavírních filmových melodií

Filmová hudba pro sólový klavír je takovou mou skrýší sladkostí, které ráda mlsám. Jsem vyučená jako klasická klavíristka, Akademii múzických umění jsem absolvovala Beethovenovou Appasionatou či Musorgkésho Obrázky z výstavy, ale od cvičení klasického repertoáru jsem si chodívala často odpočinout právě k hudbě z filmů.

Propojení stříbrného plátna a krásné klavírní hudby má pro mě magickou moc. Je to oblast repertoáru, kterou si chodím hrát pro radost a vím, že stejnou radost prožívají i moji studenti, když si tyto krásné kousky mohou sami zahrát.

Vybrala jsem pro vás 10 filmových melodií pro sólový klavír, které považuji za ty nejkrásnější. Věřím, že vás potěší a inspirují, pokud jste je sami ještě nehráli, také nalákají a třeba se dokonce u výuky některých z nich spolu potkáme přímo u klavíru!

Pokračovat ve čtení

Co mají společného hraní na klavír a svatojakubská pouť do Santiaga

Před nedávnem mi moje studentka z klavírního kurzu Bára Černošková poslala úžasný mail. Popisuje v něm svoji letošní svatojakubskou pouť do španělského Santiaga. Ušla úplně sama 300 km pěšky. V těžkých chvílích ji na její poutní cestě podržela vzpomínka na klavír. 

Bářin příběh inspiruje k plnění dávných snů a motivuje k překonání vlastních hranic.

Přečtěte si její úžasné, poutavé a velmi lidské vyprávění, které mi nadšeně dovolila s vámi sdílet.

Pokračovat ve čtení

Můj rok 2022

A už tu zase máme konec roku. Nemůžu uvěřit tomu, že to zase tak uběhlo. A ještě víc nemůžu uvěřit tomu, co všechno se tento rok v mém životě událo – jak v tom klavírním, tak v tom osobním. 

Když jsem loni touto dobou sepisovala shrnutí uplynulého roku 2021, měla jsem pocit, že se toho stalo hodně. 

To jsem vážně netušila, jaké turbulence v mém životě přinese rok 2022! 

Abych si to mohla v budoucnu připomenout sama sobě, ale také proto, že se chci podělit s vámi o všechny úžasné klavírní projekty, které se podařilo v tomto roce realizovat, tady je můj rok 2022 v rekapitulaci!

Pokračovat ve čtení

Klavírní škola pro děti. Česká, moderní, moje. A brzy také Vaše.

Tohle se vám nestane každý den. Ani já jsem nečekala, že by se to zrovna mně jednou mohlo stát.

Ačkoli jsem si pohrávala s myšlenkou, že bych jednou možná mohla vytvořit vlastní klavírní školu a naplnit ji všemi svými nápady a metodami, jak pracuji s dětmi u klavíru, byly to jen sny a vzdušné zámky.

Vždycky jsem si myslela, že na to, abych něco tak velkého a zodpovědného vůbec mohla začít tvořit, potřebuji minimálně mít za sebou desítky let zkušeností, obrovské úspěchy se svými žáky, a musím počkat, až budu mnohem starší, známější, váženější, vystudovanější, zkušenější atd. Protože vydat vlastní klavírní školu po třicítce? Na to je přece ještě brzo, no ne?

A pak se to jednoho dne prostě stalo. Oslovilo mě s nabídkou spolupráce velké hudební nakladatelství Bärenreiter.

Pokračovat ve čtení

3 cesty, jak vybrat klavír pro domácí cvičení

Chcete se naučit hrát na klavír, ale nemáte doma zatím nástroj pro domácí cvičení? V dnešní době můžete sehnat klavír doslova do pár dnů a pak už vás nic nebude dělit od toho splnit si váš sen a začít hrát na klavír!

Pokračovat ve čtení „3 cesty, jak vybrat klavír pro domácí cvičení“

Jaký byl můj rok 2021

Závěr každého starého roku patří novoročním předsevzetím a vyhlížení roku nového, ale také ohlédnutí za tím rokem uplynulým. A tak jsem se i já zamyslela, ohlédla a začala vzpomínat, co všechno jsem letos zažila. A musela jsem si to začít psát, protože toho bylo opravdu hodně! Tolik, že z toho vznikl celý článek na blogu, o který se s vámi nyní chci podělit.

Takže tady jsem já v hlavní roli a můj rok 2021 v rekapitulaci. Co všechno se událo v mém životě i mém klavírním tvoření?

Tady máte seznam, abyste se v tom lépe vyznali a pokud to nechcete číst všechno, abyste si mohli překliknout tam, kde vás to více zajímá. 😉

Pokračovat ve čtení

O notačních programech MuseScore a Sibelius se Zdeňkou Sajdlovou

V dalším díle podcastu si spolu s mou skvělou kamarádkou a kolegyní, klavíristkou a pedagožkou Zdeňkou Sajdlovou povídáme o počítačových programech pro zápis notového textu, konkrétně o programech MuseScore a Sibelius. Kromě sdílení našich vlastních zkušeností s oběma programy a jejich vzájemného porovnání, taky Zdeňka poradila, jak se dá tento typ softwaru využít ve výuce hry na klavír.

Protože obě využíváme tyto programy k vlastní tvorbě, dozvíte se i o tom, jaké sbírky klavírních not jsme v nich vytvořily a jak je i vy můžete doma využít pro zápis vlastní hudební tvorby.

Pokračovat ve čtení

Eugenie Koblížková: O klavírním myšlení Ivana Klánského

Eugenie Koblížková je jedna z nejnadšenějších klavírních pedagožek, kterou znám. Její četné aktivity přinášejí velkou hodnotu naší klavírní komunitě, a to jak učitelům, tak žákům všech úrovní hry, ale hlavně dětem. 

Její nejnovější počin je vydání knížky Klavírní myšlení Ivana Klánského, slavného českého virtuóza a špičkového pedagoga, jehož metodika výuky je tak osobitá a geniální, že ani nenacházím slova, kterými bych dokázala Eugenii poděkovat za to, že s panem profesorem naplánovala a finalizovala tento velký projekt. Knížka je nyní čerstvá a voňavá na světě, jen se do ní začíst a začít načerpávat inspiraci.

Oslovila jsem Eugenii, zda by se mnou nechtěla udělat rozhovor o nově vydané knížce, a ona nejen, že nadšeně kývla, ale naše debata se nakonec stočila i k dalším zajímavým tématům, která vám přinesou inspiraci a obohacení. Náš rozhovor najdete níže!

Pokračovat ve čtení

Klavírní příběh Šarloty, ženy, která šla za svými sny a nevzdala to u žádné překážky

Z dětského domova přes armádu až ke splnění dávného dětského snu.

Přesně před rokem, na podzim 2020, vstoupila ke mně do online kurzu hry na klavír pro dospělé začátečníky Šarlota Freibergová.

Připadá mi to až neuvěřitelné, že je to teprve jeden rok!

Šarlota totiž začínala hrát na klavír jako úplný začátečník ve 47 letech.

Pokračovat ve čtení

Fiktivní rozhovor s Beethovenem

Je léto a tedy ten nejlepší čas na další fiktivní rozhovor s jednou z osobností evropské hudební minulosti, které se hluboce klaním a jejíž dílo fanaticky obdivuji.
Pokračovat ve čtení

Snadné skladby od velkých mistrů

Toužíte si zahrát na klavír něco od Chopina, Mozarta, Beethovena, Bacha a dalších velikánů, ale hrajete na klavír teprve chvíli a bojíte se, že na jejich díla nebudete stačit? Mám pro vás dobrou zprávu!

I velcí autoři minulosti skládali jednodušší skladby určené pro začátečníky, často pro své vlastní žáky. V tomto článku jsem pro vás připravila ochutnávku toho, co si můžete zahrát.

Zaměříme se na 3 významná hudební období, ze kterých jsem vybrala skladatele a jejich díla, která si dokážete zahrát i na mírně pokročilé úrovni. Pokud vás zajímá jen některé, stačí kliknout a článek se vám sescroluje na období, které jste si vybrali.

Pokračovat ve čtení

Album etud 2 – které etudy si vybrat ke cvičení?

Když si vybíráte etudy, díky kterým chcete vyřešit něco pro vaši klavírní techniku, je potřeba se zaměřit nejen na to, aby skladba řešila ten konkrétní technický problém, ale i na to, aby e vám etuda líbila hudebně.

Strávíte spolu totiž zpravidla hodně času, několik týdnů nebo možná i měsíců, kdy budete etudu cvičit, učit se zvládnout daný technický problém. Proto je potřeba, abyste měli stále motivaci do cvičení a těšili se na skladbu, i když cvičení trvá delší dobu.

Pokračovat ve čtení

Zapomínám starý repertoár. Je to normální?

„Jak je možné, že už si tu skladbu prostě nepamatuju? Tak dobře jsem ji uměla, hrála jsem ji zpaměti na několika koncertech, cvičila jsem ji několik měsíců a znala jsem ji pozpátku! A teď jsem ji na pár týdnů odložila a zabývala se jiným repertoárem, a nemůžu si vzpomenout ani na začátek?“

Pokračovat ve čtení

Chcete hrát rychle? Cvičte v pomalém tempu!

V tomto článku se zaměříme na to PROČ a JAK cvičit v pomalém tempu. Pokud jste studenti hry na klavír, určitě jste větu „Cvič to doma pomalu!“ mnohokrát slyšeli. A pokud jste učitelé, určitě jste jí mnohokrát vašim žákům opakovali. 😉 Ono se to ale bohužel lépe řekne, než udělá.
Pokračovat ve čtení „Chcete hrát rychle? Cvičte v pomalém tempu!“

7 nejčastějších problémů a strachů dospělých začátečníků u klavíru a jak na ně

Dnešní svět nabízí lidem téměř nekonečno možností ohledně zálib, hobby a trávení volného času. Proto i začátky se hrou na klavír už dnes nespadají výhradně do dětského věku, ale mnoho dospělých si přeje splnit si svůj sen a naučit se na klavír hrát.
Pokračovat ve čtení „7 nejčastějších problémů a strachů dospělých začátečníků u klavíru a jak na ně“

Jak sehnat klavír výhodně

Začíná vaše dítě hrát na klavír, nebo se začínáte učit vy sami, a potřebujete sehnat nástroj pro domácí cvičení, ale zároveň nechcete hned pořizovat drahý nový klavír? Pak čtěte dál. 😉 Při pořizování klavíru domů totiž můžete jít výhodnou cestou, a já vám řeknu kudy.

Pokračovat ve čtení „Jak sehnat klavír výhodně“

Klavír a hudba v těhotenství

Tenhle článek ve mě krystalizoval vlastně celé těhotenství, ale protože jsem nechtěla předbíhat událostem, a protože čekáme s manželem teprve první miminko, nebyla jsem si jistá, jak se budou věci vyvíjet a jaké to celé bude… avšak jako klavíristka a člověk, který se prakticky denně zabývá klavírní hudbou, ať už pracovně nebo volnočasově, jsem si přála zjistit, jak se to vlastně se sluchem miminka v bříšku, jaký pozitivní vliv na něj může mít klasická hudba a co mohu ve spojení s hudbou udělat pro optimální vývoj svého děťátka.

A tak tenhle článek bude o tom, kdy a co naše poklady v bříšku vlastně slyší a prožívají s námi, ale také o tom, jak fungují představy o dokonalé, vzorné, perfektní, poprvé těhotné mamince versus realita. 😀

Pokračovat ve čtení „Klavír a hudba v těhotenství“

Jak připravit online koncert

Blíží se závěr tohoto neobvyklého školního roku a pro nás klavírní pedagogy se s tím často pojí závěrečná vystoupení našich žáků. Někde jsou to třídní koncerty, někde postupové zkoušky, jinde závěrečný recitál žáků.

Pokračovat ve čtení „Jak připravit online koncert“