Český hudební tábor mládeže – to nejlepší pro mladé muzikanty

Že jste o něm ještě nikdy neslyšeli? Tak to musíme napravit. Český hudební tábor mládeže je totiž jedinou organizací svého druhu v Čechách pro mladé muzikanty, která v sobě spojuje atmosféru pohodového letního tábora a profesionálních hudebních kurzů. Letos v létě tábor oslavil již 20. jubilejní výročí od svého založení a těší se stále velké oblibě českých i zahraničních studentů

Když mi bylo 12 let, moje maminka pro mě hledala letní tábor, na kterém bych mohla hrát na klavír. Začala jsem jezdit do Horního Jelení na ČHTM a byla to láska na první pohled. Tábor je určený pro děti od 8 do 19 let, takže když už jsem pak byla moc velká a nemohla jezdit jako studentka, začala jsem jezdit jako korepetitorka a postupně pak jako vedoucí klavírního oddělení. Letos v létě jsem vedoucí klavírů byla již po šesté. Na táboře si však přijdou na své všichni muzikanti, nejen klavíristi!

Hlavní obory tábora jsou Symfonický dechový orchestr, Symfonický smyčcový orchestr, Soubor zobcových fléten, Kytarový soubor, Klavírní souhra, Harfa, Mezinárodní pěvecký sbor a Anglické divadlo. Na tábor každoročně přijede něco okolo 120 studentů a učitelů z celého světa. Tábor je takovou malou sestřičkou ohromného hudebního tábora Blue Lake pořádaného v USA ve státě Michigan, od něhož jsme zdědili všechny hlavní rysy. Z USA k nám také každý rok přiletí dirigenti obou orchestrů. Angličtina je samozřejmou součástí každodenní komunikace mezi studenty, a všechny koncerty a události jsou moderovány česky i anglicky. Děti si tedy nejen přijedou zahrát na nástroj a naučit se něco nového, ale také jsou v každodenním kontaktu s angličtinou

tábor CHTM
Na všechny oficiální události jako je focení nebo koncerty nosíme stejné blue lake uniformy, jako studenti na hudebním táboře v Michiganu

Jak jste si jistě povšimli, všechny naše hudební obory jsou zaměřené na spolupráci – jsou to soubory. Tábor není zaměřený na sólové hraní jako většina mistrovských kurzů. K nám se jezdí naučit hudební spolupráce. V klavíru se pak zaměřujeme na čtyřruční hru a hru na dva klavíry. To je pro většinu dětí, které k nám přijedou poprvé, něco úplně nového. Na hudebních školách všeho druhu je hudební souhra většinou odložená až na druhou kolej a piluje se sólová hra. Při hraní s dalšími lidmi si však studenti pěstují mnoho výborných hudebních návyků, které pak mají velmi pozitivní dopad na jejich dalších hudební vývoj i na sólové hraní.

Studenti si například pěstují schopnost poslouchat při hře nejen sebe, ale i to, co se děje okolo nich. Být schopný hrát svůj part, ale přitom si být neustále vědom toho, jaké další nástroje hrají okolo, co hraje partner vedle mě u klavíru, jestli jsme spolu a máme dobrou souhru… mnoho studentů je napoprvé v šoku a nedokáží se zorientovat, ale sluch si pomalu navykne a pak přijde nadšení, protože být součástí velkého orchestru, sboru, souboru nebo hrát čtyřručně na klavír – najednou je té hudby daleko víc, je hlasitější a hudební zážitek se umocňuje. Děti se navzájem inspirují, vidí, kdo hraje lépe a mohou na sobě pracovat, starší a šikovnější se učí trpělivosti při práci s mladšími, mladší se zase snaží dohnat to,co vidí u svých zkušenějších kolegů. Vznikají nová přátelství, jazyková bariéra se prolomí díky hudbě, které svým srdcem rozumíme všichni stejně.

CHTM tabor 2
Před zkouškou orchestru ve stanu, dirigent teprve přijde 🙂

Základním předpokladem toho, aby studenti úspěšně zvládli absolvovat tábor a stihli se v krátkém čase – první běh tábora má 10 dní, druhý 7! – naučit úplně nové skladby, je pohotové čtení not z listu. Ti, kdo ho před táborem ovládali velmi špatně, odjíždějí s velkým zlepšením. Čtení not je ale jen jednou z dovedností, která je zde potřeba. Studenti musí umět noty i správně spočítat, protože pokud utečou z půlové noty s tečkou nebo hrají osminy stejně rychle jako šestnáctiny, v hudební souhře to neprojde tak snadno, jako v sólové hře. Musí se začít znova, protože je do hry zapojeno více lidí.

Jako učitelka hry na klavír vidím kolem sebe, že čtení not je to, co dělá většině dětí ty největší problémy. Noty se totiž musí číst tzv. z listu, to znamená ne jen poznat, co je to za notu, ale rovnou je hrát na nástroji a k tomu ještě správně spočítat doby. Pokud vaše děti se čtením not bojují, zkuste se podívat na eBook Pohádkově snadné čtení not pro malé klavíristy. Vytvořila jsem ho na míru právě pro děti, které mají se čtením not problémy a je to velmi dobrá a účinná pomůcka, která děti baví a opravdu jim pomůže.

Další z dovedností, které se děti na táboře naučí, je umět hrát dál, když udělají chybu. V hudební souhře se nesmí chyba opravovat, protože to opět vede k tomu, že se skladba rozpadne. Děti se musí umět napojit o takt dál, chytit se, najít, kde zrovna hraje jejich kolega. Tohle všechno jsou dovednosti, které jsou neskutečně důležité a užitečné pro každého muzikanta. Pohotovost, schopnost číst hladce z listu, umět držet rytmus a tempo, umění poslouchat nejen sebe, ale i hudbu okolo.

Rodiče se často nestačí divit, jak je možné, že se jejich děti za 10 dní naučily tolik nových skladeb, když na ZUŠce jim to trvá půl roku… odpověď se skrývá v tom že na táboře panuje pulzující elektrizující hudební energie, která vás doslova pohltí. Děti mají dopoledne i odpoledne bloky, kdy mají lekce a cvičí na nástroj. Dítě, které doma nacvičí stěží půl hodiny za den třikrát týdně na táboře cvičí i 5 hodin denně a nevnímá to jako zátěž. Děti se perou o klavíry a některé cvičí i ve svém osobním volnu třeba v polední pauze.

Tahle hudební vlna tsunami je vedena a kočírována skvělým zkušeným týmem vedoucích a učitelů, kteří umí správně zvolit repertoár, odhadnout po přezkoušení schopnosti jednotlivých studentů a v krátkém čase umí načrtnout výsledný tvar všech skladeb. A učit sem jezdí opravdové špičky z USA a vynikající učitelé z českých hudebních akademií a konzervatoří.

IMG_0985
Učitelé a vedoucí tábora na pódiu ve stanu po velmi povedené vtipné scénce, kterou připravili pro naše studenty

Ještě bych se ráda zmínila o ubytování. Tábor se tradičně pořádá v rekreačním zařízení Radost uprostřed lesa u města Horní Jelení. V táboře jsou budovy, chatky, velká jídelna, nespí se ve stanech. Jediný stan, který tady najdete, se nachází před vjezdem do tábora a je vskutku ohromný. V něm najdete koncertní sál, pódium a hlediště. Zde se každý večer pořádají koncerty, které jsou přístupné veřejnosti. Takže se nemusíte bát, že své děti dlouho neuvidíte, protože si můžete přijet poslechnout, jak hrají na koncertech. Tábor je pak zakončen sérií závěrečných koncertů všech hlavních oborů, které se dokonce nahrávají na CD a můžete si ho koupit.

Webové stránky tábora jsou www.chtm.cz. Pokud vás tábor zaujme a budete chtít vaše dítě přihlásit na některý z menších oborů, kde je omezená kapacita, což je klavír a harfa, podejte si co nejdříve přihlášku, protože věřte mi – bude to brzy plné. Co se týče velkých souborů jako jsou orchestry, sbor, divadlo, kytary či flétny, tam se bát o kapacitu nemusíte.

Zde se můžete podívat na táborové promo video:-)

Letošní sezóna je již u konce, ale příští rok se tábor bude konat znovu. Přijeďte zažít jeho neopakovatelnou jedinečnou atmosféru! 🙂

Tip pro vás: Líbil se vám tento článek a hraní na klavír vás zajímá? 🙂 Ráda vám budu emailem pravidelně posílat klavírní inspiraci z mého webu.

Chci pravidelnou dávku inspirace!
 
Komentáře
Eva Lorenc