Co hrát o prázdninách?

Chtěli byste si zahrát na klavír i o prázdninách, ale bez vedení svých učitelů nevíte co a jak? Nechte se inspirovat, protože možností je opravdu spousta! 🙂

O prázdninách je ten pravý čas hrát pro radost věci, které vás lákají a které se vám líbí.

Ve školním roce často studenti pociťují, že je hraní na klavír pracné a náročné, protože se připravují na nejrůznější koncerty, zkoušky, a někteří dokonce na soutěže. Musí tedy pravidelně nacvičovat zadaný repertoár, který se často řídí nějakými předem stanovenými požadavky nebo cvičebním plánem.

Skladby, které se v průběhu školního roku cvičí, je často potřeba vypilovat do detailů nebo se je naučit zpaměti, aby byly ve správném tempu, měly správnou dynamiku a výraz, byly dobře zvládnuté po technické stránce a tak podobně. A to dá velkou práci.

Tuhle pracnou stránku hraní na klavír však o prázdninách ponechte stranou.
O prázdninách je potřeba si odpočinout – a to jak od klavíru, tak u klavíru!

Takže je naprosto v pořádku, že na klavír nějakou dobu ani nesáhnete a zcela se odreagujete jinými činnostmi. Pokud jste však na tom podobně jako já nebo spousta mých žáků a hraní na klavír vás opravdu baví, začne vám po určité době chybět.

Máte ale před sebou dva měsíce, kdy nebudou žádné hodiny klavíru, nikdo vás nebude opravovat, radit vám, takže se můžete ocitnout v situaci, že byste hrát chtěli, ale nevíte co ani jak.

Zahrajte si o prázdninách pro radost to, co si v průběhu roku zahrát nestihnete.

Prázdninové skladby nemusíte pilovat do detailů, ani se je nemusíte učit hrát zpaměti dokonce ani ve finálním tempu. Pro potěšení vašeho klavírního srdce úplně stačí, když si pro sebe budete skladby hrát opravdu jen pro radost a nebudete na sebe vyvíjet tlak ohledně toho, abyste vše hráli perfektně.

A možností je najednou tolik!

1. Zlepšete své čtení not!

O prázdninách můžete využít nové skladby k tomu, že si na nich budete trénovat a zlepšovat čtení z not. Ideálně k tomu použijte skladby, které nejsou dlouhé, technicky náročné, zkrátka takové, které na první pohled dokážete z not samostatně přečíst.

Vhodné je třeba Album etud I nebo Album etud II, ale může to být i nějaká jednodušší přednesová skladba na úrovni přibližně začátku mojí sbírky Klavírní bonboniéra.

Pokud máte doma malého pianistu nebo pianistku, můžete s nimi o prázdninách čtení not natrénovat a vylepšit také s pomocí e-booku Pohádkové čtení not pro malé klavíristy a v září mile překvapit vaši paní učitelku velikými pokroky ve čtení not!

Pokud jste dospělí začátečníci a teprve se do čtení not u klavíru chystáte pustit, tak pro vás mám taky super tip – začněte stažením e-booku Čtení not pro dospělé a nechte se vést.

2. Cvičit na klavír se dá i u vody!

Že nebudete v létě vždycky někde poblíž klavíru, abyste si mohli odskočit pocvičit mezi sbíráním malin, lenošením na sluníčku nebo výletěním? Nevadí! 

Cvičit na klavír se totiž dá i bez klavíru. Jak? Třeba tím, že si budete procvičovat jiné hudební znalosti, než ty, ke kterým potřebujete vaše prstíky na klaviatuře.

Stáhněte si zdarma třeba e-book Hudební hádanky a o hudební zábavu pro malé i velké máte postaráno! 🙂

3. Zahrajte si melodie z filmů

Můžete vybírat z nepřeberného množství populárních skladeb, které byly zjednodušené tak, aby se daly snadno zahrát na klavír. Spousta z těchto skladeb se dá snadno najít na internetu a buď stáhnout zdarma, nebo zakoupit v PDF za symbolický poplatek.

Jestli máte rádi melodie z filmů, tak prázdniny jsou pro takový repertoár jako dělané!

Tady je seznam skladeb, které nejčastěji zadávám svým studentům. Máte to včetně prokliků na to, kde sehnat noty nebo kde se je naučit:

Seznam nápadů a klavírních úprav melodií z filmů by mohl ještě pokračovat! Pokud máte zálusk na něco, co jsem tady neuvedla a nevíte, kde noty opatřit, napište mi, mrkneme na to. 🙂

Filmové mini masterclassy aneb učte se online!

Protože filmové melodie pro klavír patří i do mého repertoáru a s oblibou si je hraju doma pro své potěšení, natočila jsem několik z nich i jako malé online masterclassy, kde vám ukážu, jak skladby nacvičit, poradit si s technickými nástrahami a zvládnout je po pianistické stránce tak, abyste si je i vy mohli doma krásně pro radost zahrát.

Takže mám pro vás připravený perfektní a jednoduchý návod na to, jak za krátkou dobu nacvičit vaši oblíbenou filmovou melodii, abyste se ji naučili efektivně, metodicky, jednoduše a rychle. 

Není lepší čas začít, než právě o prázdninách!

Naučte se se mnou tyto dvě nádherné filmové skladby pro klavír:

Tak co, do čeho se pustíte o prázdninách vy? 🙂

Užijte si krásné léto a ať vám hraní na klavír přináší do života radost!

Komentáře
Eva Lorenc